Sedummatten

Sedummatten worden gebruikt bij de aanleg van een groendak. De matten bestaan uit sedumplanten die gekweekt worden op matten gemaakt an cocos. Op de cocosbasis wordt een substraat aangebracht en hierop groeien de planten. Op één mat groeien 6 tot 10 verschillende soorten sedums. Er zijn in totaal meer dan 250 verschillende soorten die voor een groendak gebruikt kunnen worden. Ieder soort heeft zijn eigen bloeiperiode. Hierdoor staat je dak meestal vanaf april tot eind oktober in bloei. De bloemen hebben allemaal verschillende kleuren en zien er prachtig uit op je dak. Speciaal voor het vervoer wordt de mat opgerold en bijvoorbeeld bij je woning thuisbezorgd. Als uw dak voorbereid is voor een groendak kan u de matten uitrollen.

Wat zijn de verschillen tussen de sedummatten?

Als je een mat gaat bestellen kan je kiezen uit verschillende soorten matten. Je vraagt jezelf misschien af wat eigenlijk de verschillen zijn? het verschil zit hem vooral in de plantjes die gebruikt worden. Soms is het mogelijk om zelf een mat samen te stellen met verschillende planten. Bij de meeste kwekers zijn de matten kant-en-klaar. Je kan dus niet kiezen welke planten erop komen te zitten. De planten hebben altijd een andere kleur en bloeiperiode. Je kan zo elke maand weer genieten van nieuwe kleuren. Je dak komt op deze manier echt tot leven. Het is natuurlijk ook mogelijk om losse planten te kopen. Je plugt deze planten als het ware in het dak. Je hebt hier alleen wel groene vingers en ervaring voor nodig. Sedummatten zijn natuurlijk een stuk eenvoudiger en rol je over het dak uit. De afmetingen van de matten zijn afgesteld op het vervoer. Eén mat is meestal 1 meter bij 1,20 meter.

De voordelen van sedummatten als dakbedekking

Er zijn genoeg mensen die kiezen voor een groendak omdat het ze het mooi vinden. Natuurlijk zitten er ook andere voordelen aan sedummatten. Eén van de voornaamste redenen waarom we ervoor kiezen is omdat het isoleert. Je isoleert het dak als het ware aan de buitenkant. In de zomermaanden zal je woning een stuk koeler blijven en in de wintermaanden blijft het warm in huis. De plantjes dempen ook geluid, waardoor je minder overlast hebt van buitenaf. De planten zorgen ook voor een betere gezondheid. Er komt door het extra groen meer zuurstof in de lucht. Daarnaast is het duurzaam en gaat je dak door de dakbedekking tot wel 3 keer langer mee. Reden genoeg dus om buiten de uitstraling om te kiezen voor een groendak!

Sedummatten bestellen voor het zelf aanleggen van een groendak

Als je van plan bent om zelf een groendak aan te leggen, dan zijn de sedummatten ideaal. Je hoeft alleen nog de onderlagen over het dak heen te leggen en vervolgens rol je de matten over het dak uit. Binnen een dag heb je een compleet dak zelf groen gemaakt. Er zijn ook kant-en-klaar pakketten waarbij alle lagen inbegrepen zijn inclusief de sedummatten om het dak helemaal af te maken. Je kan de matten bestellen bij een groendak specialist.