Sedumdak onderhoud

Je bent van plan om een groendak aan te leggen. Alleen je twijfelt een beetje over het onderhoud. Je begrijpt heel goed dat er voordelen zitten aan een groendak. Alleen je bent niet van plan om elke week het dak op te gaan om de plantjes te onderhouden. In ons artikel leggen we uit wat het sedumdak onderhoud inhoud. Op basis hiervan kan je beslissen of je nog steeds graag een groendak wil. Eventueel kan je ook nog overwegen om het onderhoud uit te besteden aan een sedumexpert. Naast het plaatsen van groendaken kunnen ze ook de verzorging voor je uitvoeren.

Waar moet je aandenken bij het sedumdak onderhoud?

Gelukkig kunnen we je gerust stellen. Het onderhoud van een groendak stelt niet veel voor. De sedumplanten die we gebruiken verzorgen zichzelf voor een groot deel zelf. Ze hebben een prima watervoorziening en zijn gemaakt om de omstandigheden op het dak aan te kunnen. In de zomermaanden kunnen ze weken zonder water en in de winter zijn ze vorstbestendig. Daarnaast onderhouden ze zichzelf voor een groot deel zelf. Dit is natuurlijk ideaal voor op een dak. Een dak is meestal niet een plek waar je eenvoudig bij kan. De hoeveelheid werk die je eraan hebt is te verwaarlozen. Het advies is om twee keer per jaar onderhoud uit te voeren. Het onderhoud bestaat uit het weghalen van onkruid en het bijknippen van de randen. Als er gaten zijn ontstaan, dan kan je dit opvullen met de plantjes die je afgeknipt hebt. Daarnaast kan je eventueel indien nodig substraat aanvullen. Als laatste advies is het handig om twee keer per jaar groendakvoeding te geven. Dit is een bemesting voor de plantjes. Voor de rest regelen de plantjes alles zelf. Je hoeft zelfs geen dode bloemen te plukken na de bloeiperiode.

De omgeving van het sedumdak

De omgeving waarin het dak staat kan afhankelijk zijn voor de verzorging. Als er veel hoge bomen rondom het dak staan, dan kan je meer overlast hebben van onkruid. Controleer een keer extra of het nodig is om het dak onkruid vrij te maken. Het kan in de herfst slim zijn om afgevallen blad weg te halen. Je voorkomt zo dat blad gaat rotten op je sedum planten. Als er geen hoge bomen in de buurt staan, dan is het advies zelfs om maar één keer per jaar het dak te verzorgen. Het onderhoud is dus te verwaarlozen. Je hoeft hier dus niet bang voor te zijn als je voor een groendak kiest.

Maak gebruik van een kant-en-klaar pakket

Bij de sedum expert kan je eventueel een kant-en-klaar pakket kopen om je dak te verzorgen. In het pakket zit wat substraat, een paar sedums voor opvulling van gaten en groendak voer. Je hebt meteen alles in huis om je dak te verzorgen. Als je de verzorging goed aanpakt en minimaal 1 keer per jaar uitvoert gaat je dak gewoon langer mee. Door dode planten te vervangen blijft je dak nog jaren groen en kan je telkens weer opnieuw genieten van een stukje natuur op je dak. De kant-en-klaar pakketten zijn verkrijgbaar bij de sedum expert.