Sedumdak subsidie

Een sedumdak is positief voor de omgeving en de natuur. Je kan met het dak je woning isoleren en het rendement uit groene energie verhogen. Steeds meer gemeentes kijken positief naar een groendak. Ze hebben de voordelen gezien en willen graag bevorderen dat meer mensen hun dak groen maken. Steeds meer gemeentes geven subsidie voor het milieuvriendelijk maken van een woning. Dit kan met een groendak of door zonnepanelen te plaatsen. Helaas is de subsidieregeling per gemeente verschillend. Elke gemeente mag zelf bepalen of er subsidie gegeven wordt of niet. Bij de één krijg je misschien wel sedumdak subsidie en bij de ander niet. Het kan wel lonen om uit te zoeken hoe dit in jouw gemeente geregeld is.

Hoeveel subsidie kan je krijgen op een sedumdak?

Het bedrag aan subsidie dat je ontvangt is per gemeente afhankelijk. Elke gemeente heeft de subsidie verdeeld over verschillende potjes. Mocht er subsidie zijn, dan kan het potje leeg raken. Het is dus slim om jouw aanvraag op tijd in te dienen. Ondanks dat er subsidie is zal je altijd nog een deel zelf moeten betalen. Een sedumdak kost gemiddeld tussen de € 55 en € 65 per m2. De kosten zijn afhankelijk van je type dak en de planten die je uitzoekt. Als je een schuindak hebt kost een groendak al snel meer, dan bij een platdak. Mocht er een potje vrij zijn voor een groendak, dan krijg je maximaal 50% vergoed. Er zullen gemeentes zijn waarbij je slechts 30% krijgt, maar alles is natuurlijk meegenomen. Gemiddeld geven gemeentes ongeveer € 30 per m2. Als je dak slechts € 55 gekost heeft, dan krijg je eigenlijk meer geld, dan gemiddeld. Je kan eventueel op kosten besparen door de aanleg van het dak zelf uit te voeren. Hierdoor kan je een groter deel van de kosten vergoeden. Het ligt er natuurlijk ook hoe dit binnen jouw gemeente geregeld is. Als je slechts 50% maximaal vergoed krijgt en je bespaart op de kosten door het zelf uit te voeren, dan krijg je uiteraard ook minder geld toegewezen. In de volgende gemeentes is het bekend dat je geld krijgt voor het aanleggen van een groendak: Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Apeldoorn, Alphen aan den Rijn, Rotterdam, Soest, Groningen, Hoorn en Almelo. Bij je gemeente kan je uiteraard zelf navragen of er geld beschikbaar is voor een groendak.

De kosten van een sedumdak zelf terugverdienen

Is er geen subsidieregeling binnen jouw gemeente? Je kan de kosten van het dak zelf weer terugverdienen. Binnen gemiddeld 7 tot 10 jaar verdien je de onkosten die je gemaakt hebt weer terug. De terugverdientijd zit hem vooral in de isolatie. In plaats van het dak van binnen te isoleren breng je de isolatie nu aan de buitenkant aan. De warmte in je woning gaat voor een groot deel verloren via het dak. Door dit tegen te gaan met sedumplanten zorg je ervoor dat de warmte in huis blijft. Tijdens de zomermaanden zorgen de plantjes ervoor dat je dak koel blijft en er geen warmte terug het huis in gaat. Een groendak levert je niet alleen geld op, maar zorgt ook voor meer comfort in huis.